India - metamorfoza unei cunoasteri

Sunday, April 23, 2006




Taj Mahalul are intradevar un farmec aparte, iar sub razele somnoroase ale soarelui care tocmai isi face aparitzia de sub perna orizontului parca este si mai superb. Construit in intregime din marmura este una dintre cele mai frumoasa cladiri. O tulburatoare poveste de dragoste a fost motivul ridicarii acestui "monument al dragostei". Un imparat moghul, Shahjahan la ridicat in secolul XVII in memoria iubitei sale sotzii, Mumtaz Mahal,care a murit la nastere. De fapt cea mai iubita sotzii, pentru ca avea mai multe. Imparatul a fost asa de marcat de moartea sotziei sale incat a hotarat sa ridicea cea mai frumoasa cladire din lume pentru ca lumea sa-si aminteasca de frumoasa sa sotzie. 20.000 de muncitori au lucrat 18 ani ca sa ridice faimosul Taj Mahal, iar la sfarsit imparatul a ordonat sa li se taie mainile sau degetele la tozi muncitorii ca sa nu mai poata ridica ceva la fel de frumos.
Orasul in care este amplasat, Agra, respira de fapt prin Taj Mahal. In afara de cel mai renumit monument al Indiei, orasul nu are nimica deosebit. Este acelasi oras indian, ingramadit, plin de cladiri minuscule si murdare, stradutzi inguste si vaci si alte animale peste tot. Insasi in imediata apropiere a Taj Mahalului nu itzi dai seama ca ai putea fi langa unul dintre cele mai faimoase cladiri ale lumii. De fapt asa am si patzit.. Sositzi in Agra noaptea tarziu, luam o ricsa din gara spre Taj Mahal. Nu stiam unde o sa dormim asa ca ne-am decis sa mergem in apropere de Taj Mahal iar acolo o sa gasim ceva de cazare. ingramaditzi in ricsa de dimensiunea unei cabine telefonice o pornim spre Taj. Nu a ajuns ca eram 4 persoane plus soferul si bagajele noastre, soferul a luat inca un pasager, care se dadea 'ghidul nostru'.. El cica dorea sa ne 'sfatuiasca' ce hotel sa alegem. Nu prea aveam incredere in talentele lui de a alege un hotel, asa ca am incercat sa ne debarasam de el. Da' de unde.. Ne-a urmat ca si un catelus.. De indata ce am oprit ricsa s-a oferit sa ne conduca la hotel. I-am spus ca vrem sa vedem Taj-ul noaptea (era trecut de miezul noptzii) si deocamdata nu vrem cazare, ca sa ne scapam de el.
Deci inchipuitzi-va un miez de noapte in India, pe niste stradutze super inghesuite, pline de cocioabe saracacioase cu indieni privindu-ne din prag curiosi, cu vaci si caini insirate de-a lungul strazii, un oras necunoscut, oameni dormind peste tot si indianul nostru care ne urmarea si care stiam ca nu are alte planuri decat obtinerea unor bani de la noi, si care mai sustzinea ca Taj Mahalul este in fata noastra.. Ce Taj Mahal???? Imi inchipuiam ca nu are cum sa fie asemenea cladiri la doi pasi de Taj Mahal.. Eram siguri ca soferul nostru ne-a dus in ceva coltz pustiu din oras.. Si totusi in urmatoarele minute ne-am dat dreptate ca indianul nostru are dreptate.. Era chiar Taj Mahalul.. Inconjurat de ziduri groase si inalte.. Intr-un final indianul nostru sa saturat sa ne urmeze asa ca s-a facut nevazut.. Suntem norocosi si gasim un hotel la 50 de m de intrarea in hotel.. Si super ieftin. in jur de 4 euro o camera.. Ne cazam si ne aruncam in pat.. era tarziu in noapte si dimineatza planuiam sa vedem faimosul Taj la rasaritul Soarelui..
Trezirea la 5:30, check-out, ceva mancare rece si fuga spre Taj.. Ora de deschidere era 6:00.. Inca nu deschisese deja cand am ajuns acolo si erau deja in jur de 50 de turisti asteptand.. Masuri draconice de securitate.. In afara de camera foto sau camera de filmat aproape totul era interzis.. Nu aveai voie sa intri inauntru cu cartzi de joc, brichete, chibrituri, mobile si alte o gramada de chestii.. Inauntrul Tajului trebuia sa intri descultz sau puteai opta pentru niste "ivelitoare" speciale care se atasau peste papuci pentru a nu zgaraia marmura..
La 6:00 cand am ajuns in incinta Tajului era inca intuneric afara.. Tajul se vedea majestutos in fata noastra.. Parca nimeni nu dorea sa ii tulbure frumusetzea. Totzi turistii stateau in fata portzii de acces si il admirau in tacere, in jurul lui fiind pustiu... Dupa aproape o ora de asteptare, in jur de 7:00 Soarele a invaluit Tajul cu razele sale parca amplificandu-i frumusetzea.. Se aglomerase destul de mult in zona.. Era plin de turisti de prin toate colturile lumii.. Toata lumea dorea poze cu Tajul, astfel incat trebuia sa stai la coada ca sa ai o poza dintr-o pozitzie buna cu Tajul si cu splendida gradina din fatza sa.
La vreo 60 km de Agra se afla o fosta capitala, Fatehpur Sikri, orasul desertic.. Abandonat in urma lipsei de apa. Locul este dragutz, dar turistul este intampinat de cei mai insistentzi vanzatori de suveniruri pe care i-am vazut pana atunci in India.. Apeleaza la cele mai diverse trucuri pentru a obtzine ceva bani in plus de la turistii.. Am fost intampinatzi la intrare de "studentzi care sunt in practica acolo", si care prezinta turistiilor pe gratis complexul..
"No charge bosss.. Everything for free.. Just a student".. Chiar daca refuzi se tzin de capul tau pana renuntzi la urma.. Pe fiecare ne-a luat unul in primire.. Si a inceput sa ne conduca prin complex si sa faca pe ghidul cu noi.. Banuiam cam ce avea sa urmeze.. Ca din greseala s-au oprit si pe la niste tarabe cu diverse obiecte de artizanat: "Here is my family.. They are very poor.." si daca le zici ca nu vrei: "No buy, no money.. Just look..." .. Normal ca nu am cumparat nimica.. Nu pentru ca nu imi placeau obiectele.. Am vazut unele chiar super interesante.. Ci pentru ca m-au agasat cu insistentele lor.. Si pe toata perioada "turului turistic" un indian care vindea coliere si margele s-a tzinut scai de mine sa-mi vand ceva.. Am pus ochii pe un sirag de margele. Cerea pe el 600 de rupii.. Eu i-am spus ca ii dau 100rs... Ce m-a distrat la culme a fost ca pe cand ajunsese sa imi ofere 3 pentru 300 m-a innervat la culme cu insistentele lui (era de vreo 20 de min dupa mine deja) si am fost ferm hotarat sa nu ii cumpar nimica.. Si s-a mai tzinut vreo 20 de min dupa mine.. La sfarsit ajunsese sa imi ofere 10 coliere pentru 100 de rupii.. Si asta de la 600 rupii unul.. Si era tare contrariat.. "You said 100 rupii one", ma batea el la cap.. Nu putea sa priceapa ca m-am razgandit..
Normal ca dupa ce "studentul" si-a termina turul a intrebat de bani.. "You said me .. for free" ..
"Yes boss, but if u want.. something .. some rupii.".. Nu i-am dat nimica.. Sa se invetze minte ca sa se mai lege de saracii turistii.. oricum nici prietenii mei nu le-au dat nimica la ghizii lor, asa ca au iesit in pierdere cu noi.. Si totusi explicatziile lor erau destul de interesante.. Meritau ceva, dar nu le-am dat ca prea ne-au agasat cu insistentele lor.
Intr-un final satui pana peste nivelul urechilor de insistentele tuturor vanzatorilor ambulantzi ne-am facut coada colac si am virat-o intr-a patra spre un restaurant sa ne mai alinam traumele pshice suferite in fata unui sticle de bere.. Comandam cate o bere de pornire si stam si stam si stamm... Deja era cat pe ce sa lesinam de sete pana s-au ivit ei cu sticlele noastre.. Abia pe urma am aflat de ce.. Se dusesera sa cumpere berea de la "wine shop-ul" din sat.. Si razuisera pretul de pe sticla.. Am platit 100 de rupii pe ea si ei cred ca au cumparat-o din sat cu vreo 30 si ne-au revandut-o noua.. O masa cu ceva specialitatzi indiene, inca vreo doua randuri de bere si parca parca ne-am mai revenit.. Deci sarim in primul autobuz si haidem inapoi in Agra..
Seara ne oprim la un "roof top" restaurant nu departe de Taj ca sa cinam si sa ne racaorim cu ceva bere ieftina.. A naibii maimutze... Faceau tumbe de pe o cladire pe alta prin jurul nostru.. Cred ca pusesera ochii pe bagajele noastre, asa ca prudentzi ni le-am tras mai aprope de noi.. Un chiar se cocotzase pe un fel de umbrela de plastic care se afla deasupra noastra.. Dar angajatzii erau pregatitzi pentru asemenea situatzii. Un batz lung de bambus peste spinarea maimutzei si nerusinata si-a luat zborul cat ai clipi. nu departe de noi, intr-o moschee, se auzea rugaciunea de seara a musulmanilor.. deja se intunecase afara si surpriza.. curent ioc.. Se luase curentul.. Si ce credetzi ca mi-a fost dat sa vad.. Numai in India se putea intampla asa ceva.. Unul dintre angajatzi vine cu o lanterna, se duce la firele de tensiune, ridica un cablu, care se termina la capat cu un carlig, de partea izolata si il agatza de alt fir de pe stalp.. Nici un rezultat.. Incearca altul si hopaa.. este curent.. Nu imi vine sa cred.. Restaurant la 50 de m de Taj Mahal, si fura curent!!! Arunc o privire la cladirile de peste drum si observ cu stupoare ca toate sunt conectate la stalpii de tensiune in aceiasi maniera.. India india..

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

ursadrian-india.blogspot.com is very informative. The article is very professionally written. I enjoy reading ursadrian-india.blogspot.com every day.
personal loans
canada payday loans

10:54 AM  
Anonymous Anonymous said...

[b]Party Poker Spring Bonus Code ! USE CODE: pibonus325 on your first deposit and get free 325 euros![/b]

Besides the big bonus, will also be eligible to play in an exclusive private monthly $ 6000 Freeroll!
These freerolls are open to anyone who has signed for Party Poker Poker and play with some points at least 100 games in the previous calendar month.
The freeroll will be held monthly on the 3rd Saturday at 3 pm EST.
This means that if he wins 100th match points in November, having the opportunity to play in the $ 6000 freeroll held December 3 Saturday.
The freeroll will be available each month – indefinitely. This is a great value for all players Poker-infos.com Party Poker.

6:42 PM  

Post a Comment

<< Home